12 Mac 2010

Panduan Penggunaan Gas

Tahukah anda, bagaimana menggunakan gas dengan betul? Ikuti langkah di bawah bagi memastikan keselamatan kita semua.

Apa yang PERLU anda lakukan?

1. Pastikan semua injap peralatan gas ditutup dengan sempurna.

2. Pastikan barang yang mudah terbakar seperti kain dan kertas, dijauhkan daripada api.

3. Sekiranya anda menggunakan dapur bukan automatik, cara yang betul untuk menyalakan dapur adalah dengan menyalakan mancis, mencucuh api ke pembakaran, kemudian memutar alat kawalan penyalaan.

4. Sentiasa membuka pintu dan tingkap ketika memasak. Pengudaraan yang tidak baik boleh menyebabkan keracunan karbon monoksida.

5. Sentiasa membersihkan permukaan dapur yang terkena minyak dan tumpahan makanan kerana ia boleh mengakibatkan kebakaran.

6. Sentiasa memeriksa gas dari semasa ke semasa dan dapatkan perkhidmatan individu kompeten yang diiktiraf Suruhanjaya Tenaga.

7. Pastikan rumah anda mempunyai pemadam api.


Apa yang TIDAK BOLEH anda lakukan?

1. TIDAK BOLEH tinggalkan masakan tanpa pengawasan.

2. TIDAK BOLEH gunakan Gas Petroleum Cecair (LPG) pada dapur yang direka khas untuk Gas Asli.

3. TIDAK BOLEH lakukan sendiri kerja pengubahsuaian dan penyambungan laluan paip gas.

4. TIDAK BOLEH lakukan kerja penggalian di laluan talian paip gas.

Khasiat Peria


Rupanya......... menggerutu, rasanya pula pahit tetapi peria sebenarnya sejenis sayuran yang mempunyai sumber vitamin yang baik. Selain rendah kalori dan berfiber tinggi, peria mengandungi vitamin B1, B2, B3, C, magnesium, asid folik, zat besi, fosforus dan manganese.

Mungkin anda pernah terdengar bahawa peria baik untuk mereka yang menghidap penyakit diabetes atau kencing manis. Ini ada kebenarannya kerana peria mengandungi konstituen-phyto unik yang disahkan boleh member kesan hypoglysemik yang dipanggil charantin.

Selain itu terdapat juga satu kompaun seperti insulin dikenali sebagai polipeptid P yang diberikan kepada pesakit diabetik sebagai pengganti insulin.

Peria juga dikatakan mempunyai khasiat perubatan lain, antaranya mengubati penyakit taun di peringkat awal, meningkatkan tenaga dan stamina, baik untuk mata, membersihkan dan memperbaiki hati yang bermasalah akibat minum alcohol, membina system imun, mengatasi masalah buasir dan sebagainya.

Tip mengenai peria:
• Pilih peria yang belum masak dan masih keras
• Elak membeli yang telah bertukar warna kekuningan atau menjadi lembut. Peria yang masak lebih pahit rasanya.
• Simpan peria di bahagian sayuran dalam peti sejuk untuk mengelaknya daripada cepat masak dan menjadi lebih pahit.
• Untuk mengurangkan rasa pahit, rendam peria di dalam air garam kira-kira setengah jam sebelum memasaknya.
• Peria kecil lebih pahit berbanding yang besar.
• Jangan makan terlalu banyak peria dalam sehari kerana ia akan menyebabkan sakit perut atau cirit-birit.
• Jika buat jus peria, campurkan dengan madu, jus lobak merah atau epal agar lebih sedap.

Syed Mokhtar AlBukhary ( Usahawan Idola )




Net Worth:

$1.5 bil ( For Year 2010 )
Fortune:Self Made
Source:diversified
Age:58
Country Of Citizenship:Malaysia
Residence:Kuala Lumpur
Education:NA
Marital Status:Married, 5 children

Former rice trader from family of modest means controls Malaysia Mining Corp. (MMC). Recent moves include taking over the national rice supplier, Padiberas Nasional. Through MMC, holds concessions to operate Port Tanjung Pelepas and Senai International Airport in Johor, and has interests in independent power producer, Malakoff. Also holds substantial interests in oil palm plantation and sugar refining businesses through Tradewinds Malaysia. Other business ventures includes Harrods in Malaysia. Sponsors the Islamic Arts Museum in Malaysia (Southeast Asia's largest), and gives scholarships to needy students through the Albukhary Foundation.

DUIT