08 November 2010

Bagaimana makanan boleh jadi 'racun'?

Pengambilan makanan yang dicemari bakteria kadang kala dianggap remeh. Bagaimanapun, seseorang boleh berhadapan penyakit yang boleh mengundang pelbagai komplikasi dan juga maut kerana sikap itu.

Baik sekiranya kita, terutama mereka yang terbabit dalam pengendalian makanan, memahami beberapa perkara berkaitan keracunan makanan ini.

Mengapa keracunan makanan berlaku:

1. Akibat pengambilan makanan yang dicemari bakteria atau virus.
Organisma halus itu terus hidup dalam makanan yang dimakan dan membiak dengan banyak hingga membawa jangkitan. Kuman dalam makanan yang tercemar mengeluarkan toksin atau racun yang membahayakan kesihatan.

Jenis-jenis kuman:

Bakteria Salmonella dan Campylobacter - membawa keracunan dikenali sebagai Salmonellosis dan Campylobacter enteritis. Bakteria-bakteria ini membawa jangkitan di bahagian perut serta usus dan ditemui dalam susu yang tidak dipasteur, air minuman yang tercemar, daging lembu, ayam serta telur.

Staphylococcus - membawa gejala Staphylococcus aureus. Bakteria ini biasanya hidup di permukaan kulit, kerongkong dan hidung manusia. Ia berpindah pada makanan ketika dimasak atau disediakan dengan keadaan tangan berkudis atau tidak dicuci dengan sempurna selepas keluar dari tandas. Bakteria ini mengeluarkan toksin enterotoksin yang mengakibatkan keracunan makanan.

Clostridium botulinum – boleh ditemui di mana-mana, termasuk dalam air dan tanah, serta tidak mudah mati walaupun terdedah pada suhu tinggi. Bakteria ini mengeluarkan toksin neurotoksin yang memudaratkan kesihatan.

E-coli – membawa gejala E- coli enteritis. Bakteria ini membiak dalam air yang tercemar atau tidak disuling dengan sempurna, atau dalam makanan yang disediakan dalam keadaan yang kotor. Ia mengeluarkan toksin endotoksin yang menyebabkan cirit-birit, muntah dan sakit perut yang boleh membawa maut, terutamanya di kalangan bayi dan kanak-kanak.



2. Akibat alahan.

Cendawan beracun, kulat dan juga bahan kimia dengan tanda-tanda yang sama, seperti muntah, cirit-birit, adakalanya berdarah, sakit perut, sakit kepala serta lenguh dan lemah di bahagian tangan, kaki dan otot-otot. Bagi kes-kes yang serius, mulut, lidah, bibir dan muka terasa kebas dan bernafasan terhenti, terutamanya akibat cendawan beracun atau alanan pada cengkerang.

Keracunan makanan akibat alahan biasanya melibatkan makanan atau minuman tertentu seperti siput dan cengkerang, buah strawberi, ikan, susu lembu yang mempunyai kandungan laktosa yang tinggi dan sebagainya.

Keracunan akibat cendawan beracun boleh mengundang pelbagai komplikasi yang akhirnya membawa maut. Sebab itu, elakkan makan cendawan yang dipetik di hutan jika tidak kenal mana satu yang beracun dan mana satu yang selamat.

Kulat yang terdapat pada makanan yang disimpan pada suhu bilik bagi tempoh yang terlalu lama seperti roti dan kek juga boleh menyebabkan keracunan makanan. Begitu juga dengan keracunan bahan kimia, contohnya daripada kuali dan periuk yang digunakan untuk memasak dan juga ubat.

Tanda-tanda keracunan makanan boleh dialami seawal-awalnya beberapa minit sahaja selepas makan, terutamanya yang berpunca daripada bahan kimia hingga selewat-lewatnya 72 jam.

Tempoh pengeraman, ia itu dari saat makanan dimakan hinggalah ke saat pesakit mula muntah, penting bagi mengenal pasti punca keracunan yang dialami.

Salmonellosis biasanya berlaku antara 12-48 jam selepas makan, E.coli enteritis antara 24 – 72 jam dan Clostridium botolinium 18 – 36 jam.

Serius atau tidak keadaan pesakit bergantung kepada faktor ketahanan badan, usia dan tahap kesihatan

Apa perlu dilakukan?

1. Segera ke klinik untuk mendapatkan rawatan apabila mengalami tanda-tanda awal seperti muntah dan cirit-birit.

2. Minum air secukupnya untuk menggantikan cecair yang hilang dalam tubuh badan.

3. Makan makanan lembut yang mudah dihadam.

4. Ambil ubat yang dibekalkan doktor untuk merehatkan perut.

Langkah pencegahan:

1. Utamakan kebersihan dan keselamatan makanan ketika menyimpan, menyediakan dan menghidang makanan di rumah.

2. Pastikan makanan berkeadaan bersih, dimasak sempurna dan cukup lama untuk membunuh kuman, terutamanya daging, telur, siput dan cengkerang.

3. Bersihkan tangan dengan air dan sabun setiap kali selepas keluar dari tandas sebelum menyentuh makanan.

Makan Untuk Elak Diabetes

* Caranya adalah dengan mengubah gaya hidup; mengamalkan diet sihat, sentiasa mengawasi berat badan dan bersenam.

* Selain itu, amalkan tabiat makan yang sihat; bersederhana apabila makan, menepati waktu makan dan mengambil pelbagai buahan, sayuran serta bijirin penuh.

* Untuk mengelak diabetes, anda perlu makan lebih banyak sayuran, kurangkan karbohidrat, minuman bergula dan memilih lemak sihat berbanding lemak tidak sihat.

* Apabila makan, perhatikan diet dan tepati waktu makan. Elakkan snek atau mengambil makanan ringan di antara waktu makan seperti biskut, coklat dan gula-gula kerana ia akan memberi kesan kepada tahap gula dalam darah.


Lebihkan sayur-sayuran serta buah-buahan, dan kurangkan gula dalam diet anda.

* Makan sekadar mengalas perut saja. Seeloknya berhenti sebelum kenyang. Ingat, jumlah makanan yang anda suap ke mulut juga penting dalam menentukan tahap kesihatan. Jika makan terlalu banyak, berat badan akan bertambah dan ini adalah salah satu faktor diabetes.

* Pelan makanan yang baik, sama ada anda penghidap diabetes atau bukan adalah yang tinggi nutrien, rendah lemah dan sederhana dalam kalori. Anda perlu memberi penekanan kepada sayur-sayuran, buah-buahan dan bijirin penuh.

* Mengelak atau mengawal diabetes melalui makanan tidak bermakna anda tidak boleh mengambil gula langsung. Anda masih boleh menikmati pemanis mulut contohnya, tetapi tidaklah banyak dan ia mestilah sebahagian daripada pelan makanan sihat serta diiringi senaman.

* Begitu juga dengan pengambilan karbohidrat seperti nasi dan roti. Anda masih boleh mengambilnya, tetapi dalam jumlah sedikit, dan dari jenis bijirin penuh yang merupakan sumber fiber yang baik. Fiber dihadam dengan lebih perlahan dan menyeimbangkan tahap gula dalam darah.

Cara makan yang baik

Namun ada cara yang baik untuk anda amalkan demi menjaga kesihatan. Antaranya:

1. Bersihkan tangan sebelum menyentuh makanan, dan pilihlah tempat yang bersih untuk menikmatinya.

2. Makan perlahan-lahan, kunyah makanan dengan baik sebelum ditelan. Air liur mengandungi enzim yang membantu penghadaman. Enzim-enzim itu boleh menghadam sehingga 80 peratus kanci, 30 peratus protein dan 10 peratus lemak.

3. Jangan makan berlebihan. Fahamilah tubuh sendiri, anda tahu jumlah makanan yang patut diambil untuk sihat.

4. Buat keputusan lebih awal; banyak mana dan apa yang ingin anda makan, itu lebih baik daripada makan mengikut keinginan nafsu.

5. Apabila perut benar-benar lapar dan anda mahu mula makan, contohnya selepas berpuasa, amalkan minum jus segar yang tidak masam atau berasid.

6. Relaks, jangan gelojoh.

...Salah satu cara makan tidak sihat ialah, makan tanpa berfikir dan tidak melakukan aktiviti selepas itu.

7. Nikmati sepenuhnya makanan dan bersyukurlah.

8. Makanlah makanan yang sihat. Mulakan dengan sedikit sahaja, mungkin buah-buahan. Makanan yang berlemak, mempunyai kandungan garam dan gula terproses yang tinggi, tidak baik untuk anda.

9. Berfikir sebelum makan; adakah anda makan sebab lapar dan sepatutnya makan, atau kerana keinginan semata-mata?

10. Akhir sekali, lakukan aktiviti selepas makan. Bukan terus tidur ye....

Tangan Bersih Elak Jangkitan

Antara caranya ialah dengan mengambil langkah mudah seperti menjaga kebersihan tangan.

Menjaga kebersihan diri seperti ini boleh menjadi benteng utama dan terbaik yang boleh melindungi anda dan keluarga daripada dijangkiti penyakit berjangkit, termasuk yang berbahaya seperti H1N1.

Berikut adalah beberapa tip kebersihan yang boleh anda amalkan:

1. Perkara utama yang perlu dititikberatkan ialah kebersihan tangan. Basuh bersih menggunakan sabun tangan sebelum menyentuh makanan. Ajarkan juga anak-anak supaya membasuh tangan mereka sebelum duduk di meja makan atau sebelum memegang makanan, walaupun snek. Jangan lupa membersihkan tangan selepas makan.

2. Tangan juga perlu disental dengan sabun selepas keluar dari bilik air. Pencemaran najis boleh menyebabkan penyakit serius kepada kanak-kanak, orang tua dan wanita hamil. Pastikan kotoran di celah-celah jari dan kuku diberus serta dibersihkan dengan sempurna.

3. Bagi yang mengendalikan makanan, pastikan tangan dibasuh bersih menggunakan sabun. Ini termasuklah mereka yang menyediakan makanan serta menjaga anak kecil dirumah.

4. Pastikan sayur-sayuran dan buah-buahan dibilas dan dibasuh beberapa kali dengan air bersih.


Salad mentah memang enak, tetapi perlu dibasuh dengan air bersih beberapa kali agar selamat dimakan.

5. Jika anak anda menghidapi demam, selesema dan batuk, elakkan membawa mereka keluar. Imuniti atau daya tahan penyakit mereka ketika itu agak rendah dan mereka akan terdedah dengan lebih banyak kuman jika keluar rumah. Untuk mengelak jangkitan, gulakan cawan pakai buang apabila memberi mereka minum.

6. Sentiasa gunakan kertas tisu jika anak anda menghidapi selesema, hidung berair atau bersin. Elakkan sapu tangan kerana kuman yang tersimpan di sapu tangan boleh dipindahkan kepada orang lain, contohnya apabila menyentuh tombol pintu atau ketika berjabat tangan. Sebab itu, sediakan dan gunakan sanitiser.

7. Makanan yang disediakan di rumah adalah lebih selamat. Jika di luar, anda tidak dapat memastikan pekerja restoran menjaga standard kebersihan yang sepatutnya.


Makan di rumah lebih selamat kerana kebersihan makanan ketika makan di luar seperti di gerai, tidak terjamin.


Apapun, anda mesti menjaga tahap kesihatan melalui amalan hidup khususnya pemakanan yang seimbang dan berkhasiat. Pastikan anda mengambil makanan yang sempurna dengan phytonutrien serta yang boleh meningkatkan daya imun. Dapatkan tidur yang mencukupi, dan minum lebih banyak air serta jus.

Tahap Kolesterol Tinggi - Yang Kurus Tidak Terkecuali

Tahap kolesterol yang tinggi dalam darah adalah penyumbang besar kepada sakit jantung dan strok. Dan tahap yang tinggi itu boleh disebabkan diet, keturunan atau kedua-duanya sekali, di samping gaya hidup yang tidak aktif.

Jika diet adalah antara punca utama kepada masalah ini, maka sebaiknya kita mengambil langkah-langkah awal menjaga pemakanan. Antara yang boleh dilakukan ialah:

1. Amalkan diet yang rendah lemak tepu. Kebanyakan makanan mengandungi campuran lemak tepu dan lemak tidak tepu, Jadi anda perlu memilih yang rendah lemak tepu kerana lemak jenis ini boleh meningkatkan tahap kolesterol dalam darah anda. Lemak tepu boleh ditemui dalam daging binatang, di bawah lapisan kulit ayam, produk-produk tenusu dan sesetengah minyak sayuran.

2. Anda juga boleh memilih diet yang secara keseluruhannya rendah lemak. Sekiranya anda memilih diet sebegini, kemungkinan pengambilan lemak tepu adalah kurang. Jika makan diluar, memang sukar memilih kerana ramai peniaga tidak menggunakan lemak yang lebih sihat seperti minyak zaitun atau kanola. Lebih baik, ialah menyediakan makanan sendiri, dan gunakan minyak yang berlabel monounsaturated atau polyunsaturated.


Lindungi jantung dengan diet yang sihat.

3. Makan lebih kanji dan fiber. Makanan sebegini lebih baik bagi menggantikan makanan yang tinggi lemak tepu. Roti, bijirin, pasta, bijian, buah-buahan dan sayur-sayuran bukan sahaja rendah lemak tepu dan kolesterol, tetapi juga sumber vitamin dan mineral. Manakala antioksiden dalam sesetengah buah-buahan dan sayur-sayuran boleh mengurangkan kesan kolesterol.

4. Diet rendah kolesterol juga boleh diamalkan. Ini bermakna anda perlu memilih makanan-makanan yang rendah kolesterol daripada daging binatang yang tinggi kandungan lemak tepu. Untuk pengetahuan, makanan dari sumber tumbuh-tumbuhan juga boleh mengandungi lemak tepu, tetapi tidak mempunyai kolesterol. Jika anda memilih diet yang rendah kolesteral ia boleh mengurangkan kalori, berat badan dan obesiti. Ini baik untuk jantung anda.

5. Diet yang sihat sahaja tidak memadai, anda juga perlu bersenam. Senaman fizikal mampu meningkatkan kolesterol yang baik dan mengurangkan kolesterol yang tidak baik. Anda juga dapat mengurangkan berat badan, menurunkan tekanan darah dan mempertingkatkan kesihatan jantung serta saluran darah, dan mengurangkan stres.

6. Jika terasa berat badan berlebihan, berusahalah untuk mengurangkannya. Perhatikan juga tubuh anda, jika bahagian perut dan tengah badan disaluti banyak lemak, itu adalah petanda meningkatnya risiko penyakit jantung dan penyakit-penyakit lain.


Perhatikan perubahan bentuk badan, terutama di bahagian perut dan tengah badan.

Info Ringkas:

* Terdapat dua jenis kolesterol: Low-density lipoprotein (LDL) dan High-density lipoprotein (HDL). Tahap LDL yang tinggi tidak baik untuk tubuh, sebaliknya, tahap HDL yang tinggi pula baik untuk badan. Tahap kedua-dua kolesterol ini perlulah seimbang mengikut keperluan tubuh.

* Jika tahap kolesterol keseluruhan tinggi disebabkan kandungan LDL yang berlebihan, anda berhadapan lebih risiko penyakit jantung atau strok.

* Tahap kolesterol keseluruhan:
Kurang 200 - tahap terbaik.
200 to 239 - tahap sempadan tinggi
240 atau lebih - bermakna anda berisiko tinggi untuk menghidapi penyakit jantung.

* Tahap kolesterol LDL:
Bawah 100 - ideal bagi mereka yang berisiko tinggi menghidap penyakit jantung.
100 to 129 - menghampiri optimal.
130 to 159 - sempadan tinggi.
160 atau lebih - bermakna anda berisiko tinggi untuk menghidapi penyakit jantung.

* Tahap kolesterol HDL:
Kurang daripada 40 - bermakna anda lebih berisiko menghidapi penyakit jantung.
60 atau lebih - amat kurang berisiko menghidapi penyakit jantung.

5 Tip dan Info


Lemon bukan sahaja mengenakkan makanan dan minuman tetapi boleh diguna sebagai bahan pembersih.

Guna Lemon Bersihkan Papan Pemotong

Sama ada anda menggunakan papan pemotong yang diperbuat daripada kayu atau plastik, anda boleh membersihkannya dengan lemon. Bagi papan pemotong kayu, gosok dengan hirisan lemon di bahagian yang kotor. Manakala untuk papan pemotong plastik, perah jus lemon dan gosok di permukaan yang kotor. Biarkan selama 20 minit sebelum dibilas dengan air bersih. Asid dalam jus lemon berkesan sebagai pembersih.

Cuka Sebagai Bahan Pencuci

Sabun memang sering digunakan untuk membersih di dapur. Sungguhpun begitu ada bahan lain yang boleh menggantikannya; cuka.

Cuka memang tahan dan lazimnya selalu disimpan lama kerana anda hanya menggunakan sedikit untuk memasak. Jika anda mempunyai banyak cuka berlebih, apa kata gunakannya sebagai bahan pembersih? Cuka berkesan digunakan untuk membersihkan kesan gris atau berminyak, contohnya permukaan serta celah-celah dapur masak atau penunu. Masukkan cuka dalam botol spray, sembur ditempat berminyak dan gosok bersih. Bukankah ini juga menjimatkan?

Selain cuka, anda juga boleh membuat bahan pembersih dengan mencampurkan sedikit bahan peluntur dengan air. Sungguhpun begitu, jangan campurkan bahan tersebut dengan air panas kerana bahan peluntur akan meluap dan hilang keberkesanannya.

Selain itu, jangan sesekali mencampurkan bahan peluntur dengan produk pembersih lain yang mengandungi amonia seperti bahan pembersih cermin.


Dapur yang bersih bukan sahaja sedap mata memandang, tetapi juga selamat daripada ancaman bakteria.

Sumber Bakteria

Tahu tak dari mana sumber bakteria yang memudaratkan seperti E. Coli, Salmonella, Staphylococcus dan sebagainya, paling mudah ditemui di dapur anda?

Jawapannya ialah di span pencuci dan kain pengelap! Itulah yang ditemui dalam kajian di Amerika.

Span pencuci dan kain pengelap yang basah menyediakan sumber kelembapan dan tempat yang gemar dihinggapi bakteria. Jadi pastikan setelah diguna, span pencuci dan kain itu dibersihkan dengan sabun dan dikeringkan. Anda juga boleh membunuh bakteria itu dengan memanaskan kedua-duanya di dalam ketuhar gelombang mikro selama 60 saat.

Tepung Naik Sendiri

Tepung naik sendiri atau self raising flour boleh dibuat sendiri di rumah. Caranya mudah saja; campurkan satu cawan tepung gandum biasa dengan 1 1/2 sudu kecil serbuk penaik (baking powder) dan 1/2 sudu kecil garam.


Kismis hitam baik untuk otak.

Kismis

Kismis anggur hitam yang dikeringkan mengandungi kandungan gula yang tinggi. Antara jenis gula yang terkandung di dalam kismis adalah fruktosa dan glukosa. Gula ini dapat meningkatkan daya pemikiran otak, menajamkan memori dan menguatkan daya ingatan. Otak memerlukan gula untuk berfungsi dengan baik, dan kismis dapat menyediakan keperluan gula dalam kuantiti yang banyak dan cepat. Jadi, apa kata gunakan lebih kismis dalam masakan anda?

Diet Semasa Anak Demam

Apabila demam, kanak-kanak akan hilang selera makan...

Mereka juga berada dalam keadaan lemah. Maka adalah penting anda memastikan anak-anak yang kurang sihat itu mendapat nutrisi yang baik untuk melegakan simptom-simptom demam, dan membuat mereka lebih selesa.

1. Diet yang sesuai untuk kanak-kanak yang mengalami demam adalah yang tinggi kalori serta protein, tetapi kurang lemak. Makanan yang disediakan juga perlu mengandungi lebih cecair.

2. Dua tiga hari pertama anak anda demam, sediakan diet yang banyak cecair seperti sup, air glukos dan jus. Jika anak anda tidak mengalami cirit-birit, anda juga boleh memberi mereka susu. Berikan mereka makan dalam kuantiti sedikit setiap dua jam, kemudian tambah kuantitinya setiap empat jam.

3. Makanan yang disediakan perlu lembut, mudah dihadam dan diserap seperti bubur, bijiran dan susu, buah-buahah lembut seperti pisang, betik, oren dan sayur-sayuran yang direbus.

4. Pengambilan protein perlu ditingkatkan. Anda boleh memberi anak anda susu, telur dan dal yang mengandungi nilai nutrisi protein yang tinggi.

5. Bagaimanapun, anda perlu mengelak memberi anak-anak yang demam makanan berlemak, pedas dan berfiber tinggi yang sukar dihadam.

6. Penting juga diingatkan, apabila seseorang demam nutrien seperti Vitamin A, C, B, Kalsium, zat besi dan sodium perlu ditingkatkan.


Bubur baik untuk anak-anak yang sedang demam, tetapi elakkan makanan berminyak, pedas dan berempah.

Secara ringkas, antara makanan yang perlu diberikan adalah:

* Jus buah-buahan, air glukos, susu, air barli, telur, sup, bijirin, daging yang lembut, ikan bakar, sayur-sayuran berdaun yang direbus, buah-buahan kering yang dikisar bersama susu.

Antara makanan yang perlu dielak pula ialah:

* Mentega, minyak sapi, makanan bergoreng, pastri yang berlemak, puding yang berkrim, makanan yang terlalu pedas atau berempah, sup berkrim dan minuman yang terlalu berperisa.

Apakah ciri-ciri seorang sahabat yang baik?

Seorang bijak pandai berpesan kepada anak lelakinya: “Wahai anakku, sekiranya engkau berasa perlu untuk bersahabat dengan seseorang, maka hendaklah engkau memilih orang yang sifatnya seperti berikut:

1. Jika engkau berbakti kepadanya, dia akan melindungi kamu;

2. Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya, dia akan membalas balik persahabatan kamu;

3. Jika engkau memerlu pertolongan daripadanya, dia akan membantu kamu;

4. Jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan kepadanya, dia akan menerimanya dengan baik;

5. Jika dia mendapat sesuatu kebajikan (bantuan) daripada kamu, dia akan menghargai atau menyebut kebaikan kamu;

6. Jika dia melihat sesuatu yang tidak baik daripada kamu, dia akan menutupnya;

7. Jika engkau meminta bantuan daripadanya, dia akan mengusahakannya;

8. Jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta), dia akan menanyakan kesusahan kamu;

9. Jika datang sesuatu bencana menimpa dirimu, dia akan meringankan kesusahan kamu;

10. Jika engkau berkata kepadanya, nescaya dia akan membenarkan kamu;

11. Jika engkau merancangkan sesuatu, nescaya dia akan membantu kamu;

12. Jika kamu berdua berselisih faham, nescaya dia lebih senang mengalah untuk menjaga kepentingan persahabatan;

13. Dia membantumu menunaikan tanggungjawab serta melarang melakukan perkara buruk dan maksiat;

14. Dia mendorongmu mencapai kejayaan di dunia dan akhirat.

Sebagai remaja yang terlepas daripada pandangan ayah ibu berhati-hatilah jika memilih kawan. Kerana kawan, kita bahagia tetapi kawan juga boleh menjahanamkan kita.

Robots rule!

For the last four years, people have been flocking to Ilsan, South Korea, which plays host to an event that sees the latest in cutting-edge development in robotics.

FIVE dancing robots flashing red and blue lights started rocking and grooving to popular Korean songs as the crowd cheered them on.

The “Humanoid Dancing Crew” – standing about 40cm tall – won a standing ovation for their performance at what is billed as the world’s largest robot festival.

A boy inspecting a robot at the festival which draws visitors from all over the world.

At another booth, a bunch of robots played football. Losing robots clutched their heads in anger, while winners jumped for joy and punched the air. Their human backers did likewise.

Since its launch in 2006, Robot World has drawn around 120,000 visitors and 6,000 participants every year for a demonstration of cutting-edge developments in robotics, which South Korea sees as a future growth industry.

This year, at least 120 companies and 8,000 contestants, many of them students, took part in the three-day festival last week at Ilsan, north of Seoul.

“The number of visitors is increasing every year. It is a good opportunity for us to advertise our products,” said Lee Hak-Soo, an engineer at Hanool Robotics that developed Tiro, a robot that has acted as a tour guide at the presidential palace.

“For sure, the robots have improved technically compared to last year. They are now much more like human beings,” said Hyun Yun-Duk, a teacher from Incheon Mechanical Technical High School.

“My students said the technology is marvellous and these robots are dazzling.”

The festival also featured taekwondo bouts, with robots either sizing up opponents on their own or controlled by owners.

There were dancing competitions, obstacle races and various tasks designed to test sensory and movement skills.

The taekwondo robot bouts, blending South Korea’s ancient martial art with space-age technology, lured the most spectators.

Two Korean engineers watch a ‘house chore robot’ opening a refrigerator door

Black and yellow robots from 10 teams which qualified for the event used a head camera to detect opponents and landed mercilessly hard but bruise-free blows.

“More people are coming to see the games compared to last year,” said Roh Sung-Su, a referee and a researcher at the prestigious Korea Advanced Institute of Science and Technology.

“The quality of the competition has definitely improved.”

“Yes!” shouted the humans on the teams after every successful attack. Struggling humanoids won encouraging cheers.

“We’ve prepared for four months and will come back next year with better robots,” said Kang Hyun-Jung, 24, leader of the Dong-A university team from Busan.

“We tried hard to add in as many taekwondo techniques as possible,” said Kang.

In other contests, researchers from the United States (US), India, Spain and Japan — using Korean motors for their robots — staged an eye-catching dance parade and a robotic fighting competition.

“We are definitely enjoying this. It’s amazing and the level of robots is so high. It’s hard to see such high-technology robots in Spain,” said Sergi Hernandez, a technician from Humanoid Lab IRI.

The lab’s robots Isabel and Paco sported traditional Spanish costumes and danced the macarena in front of an appreciative crowd.

For the fights, Matt Trossen and Andrew Alter from Interbotix Lab in the US displayed a veteran bruiser named Geiger, weighing 6.2kg and standing 60cm high.

Apart from the professionals, elementary schoolchildren also took part, using self-designed robots in a team sponge-carrying contest. Each team had two robots, one to deliver the sponge and one to collect it.

“I took part because I like robots. I have been doing this since last year and I want to do it again,” said Lim Chae-Hyun, 10, from the city of Gyeongju.

“It’s difficult but definitely fun.”— AFP

Patung Rooney dibakar


GAMBAR menunjukkan patung Wayne Rooney dibakar di bandar Edenbridghe kelmarin.


LONDON - Patung pemain kelab Manchester United (MU), Wayne Rooney (gambar) dibakar kelmarin di bandar Edenbridghe pada satu majlis meraikan kegagalan meletupkan bangunan Parlimen dan pemerintah England, King James I pada 1605.

Patung itu dipakaikan dengan jersi skuad MU dan dibakar bagi meluahkan kemarahan ekoran prestasi hambarnya dalam kempen Piala Dunia 2010 di Afrika Selatan.

Dalam pertandingan itu, England cuma melangkah ke pusingan kedua sebelum ditewaskan oleh Jerman 4-1.

Sebahagian peminatnya masih belum memaafkan Rooney terutamanya peminat MU selepas dia mengancam untuk meninggalkan kelab tersebut.

Rooney turut terlibat dalam skandal curang dengan isterinya apabila dia melanggan seorang pelacur. - Agensi

Lelaki terbang guna sut bersayap


YVES ROSSY terbang dengan sut sayap berenjin.


BERCHER, Switzerland - Seorang juruterbang dan pencipta, Yves Rossy berumur 51 tahun terbang dengan menggunakan sut jet buatan sendiri pada Jumaat lalu dekat Tasik Geneva di sini.

Dia terbang dari platform sebuah belon udara panas pada ketinggian 2,400 meter dan melakukan beberapa aksi di udara sebelum selamat mendarat dengan menggunakan payung terjun.

Rossy menganggap penerbangan itu sebagai sangat hebat walaupun dia mengakui mengalami sedikit masalah apabila enjinnya mula dihidupkan.

Dia mencipta enjin baru sut yang bersayap itu dengan sebuah syarikat Switzerland, RUAG. - Agensi

Gillet Vertigo.5 Spirit



Say hello to the Gillet Vertigo. A Belgian supercar made by a former racing driver, you're not likely to see a Vertigo down at the local country club. But it's bound to outrun anything you do.

The previous version of the Vertigo packed a relatively modest V6 engine from Alfa Romeo with 350 horsepower. But because the car is so light – less than 1,000 kilograms – it was capable of accelerating from 0-100 km/h (62 mph) in just 3.26 seconds. Now the Vertigo is back with a new V8 engine sourced from Maserati packing 420 horsepower and promising even more extreme performance.

Official pricing has yet to be revealed, but the outgoing model started at around $265,000.

DUIT