29 Jun 2010

Kacang Hijau & Tauge; Apa Kelebihannya?

Mungkin sebab itu juga, masyarakat India khususnya amat gemar menggunakan kacang hijau dalam masakan mereka. Kacang hijau digunakan untuk membuat sup, dimasak bersama sayur dan nasi, dikisar menjadi tepung untuk membuat roti. Ia juga direbus dan dilenyek untuk membuat manisan, serta dimakan bersama roti atau menjadi inti pastri.

Ketahui Khasiat Kacang Hijau

1. Secawan kacang hijau yang direbus tanpa garam hanya mengandungi 26 kalori tanpa lemak, dan ia juga bebas kolesterol. Jika dimakan dengan kulit hijaunya, kacang ini amat baik untuk kesihatan jantung. Sungguhpun begitu kandungan fibernya tidak setinggi kekacang lain.

2. Kacang hijau mengandungi karbohidrat yang rendah berbanding kekacang lain. Bagi mereka yang mengamalkan diet rendah karbohidrat, kacang hijau adalah pilihan yang baik kerana ia mengenyangkan.

3. Kacang hijau adalah sumber vitamin C yang baik dan turut mengandungi vitamin K dan B6.

4. Kacang ini juga kaya zat galian seperti potassium, fosforus, magnesium dan kalsium.

Selain itu, hasilan kacang hijau seperti tauge juga tidak kurang khasiatnya. Secawan tauge mengandungi seperempat jumlah vitamin C yang kita perlukan setiap hari. Ia juga mengandungi sedikit protein dan folate.

Tauge juga kaya dengan thiamin, magnesium dan fosforus. Malah mengandungi vitamin E yang dikatakan boleh meningkatkan kesuburan.

Jadi, jangan lupa gunakan tauge sebagai hidangan sayuran anda; sama ada dibuat kerabu, salad atau digoreng.

Serat Dalam Diet Anak Anda


Ramai kanak-kanak mengalami sembelit dan pergerakan usus yang kurang sempurna. Mengapa?

Fikirkan diet mereka, adakah anak-anak anda mengambil makanan yang mengandungi serat atau fiber yang mencukupi.

Bagaimana cara menambah serat di dalam diet anak-anak yang sedang membesar?

1. Perkenalkan diet campuran, contohnya sup sayur atau sayur masak lemak yang sangat digemari kebanyakan kanak-kanak. Hidangkan juga buah-buahan segar dan libatkan juga mereka dalam penyediaan hidangan.

2. Sediakan biskut atau kuih-muih yang diubahsuai resipinya dengan mengurangkan lemak dan gula, serta menambah tepung penuh bijirin. Jangan lupa libatkan anak-anak dalam membuatnya. Dengan cara itu anda dapat melatih mereka dalam penyediaan makanan sihat dan mereka juga akan teruja menikmatinya.

3. Jika ingin bekalkan makanan ringan atau sampingan, sediakan yang berkhasiat dan merupakan tambahan untuk memenuhi keperluan zat harian mereka. Contohnya, potongan buah-buahan seperti betik, tembikai, jampul, epal, oren dan sebagainya. Anda juga boleh menyediakan salad menggunakan dadih rendah lemak berbanding mayonis; cucur, jemput-jemput, roti atau biskut yang dibuat dengan tepung penuh bijirin.


Roti serat dengan sayur dan jus buah-buahan baik untuk diet sihat.

4. Pastikan buah-buahan yang dibekalkan adalah daripada jenis yang tidak mudah masam atau busuk seperti pisang. Anda juga boleh beri mereka buah-buahan kering yang dicampur dengan kerepek pisang yang tidak manis, ubi atau kekacang.

5. Apabila makan diluar, seperti ke restoran makanan segera, jangan hanya memesan makanan bergoreng saja, pilih juga makanan tinggi kandungan serat seperti yang mengandungi sayur-sayuran, buah-buahan atau bijirin penuh mil. Makanan Cina, India dan Barat menawarkan hidangan yang tinggi serat, contohnya, capati dan dal, mi sup atau spageti yang diperbuat daripada gandum.

Jika anak anda mengalami masalah berat badan berlebihan, pertingkatkan kandungan serat dalam diet mereka. Ini kerana serat akan menyebabkan kita berasa kenyang. Makanan tinggi serat juga akan berada lebih lama di dalam usus dan menyerap air serta mengelakkan daripada sembelit.

Apapun anda juga perlu tahu, makanan yang tinggi kandungan seratnya sering kali mengandungi kalori yang rendah serta menyebabkan rasa kenyang yang lama. Sedangkan kanak-kanak memerlukan banyak tenaga yang dibekal daripada makanan yang mereka ambil. Jadi pengambilan kalori perlu diseimbangkan dengan makanan berserat tinggi.

Sarapan berserat tinggi untuk anak anda:

1. Capati dengan dalca berbanding roti canai.

2. Bijirin dengan susu skim

3. Mee rebus dengan sayuran

4. Bubur lambuk dengan sayuran atau ikan bilis tanpa dibuang tulang.

5. Roti penuh bijirin; disediakan sandwic dengan sayuran atau dibakar serta dihidangkan

bersama jus buah-buahan segar tanpa gula.

Makan Untuk Elak Diabetes

* Caranya adalah dengan mengubah gaya hidup; mengamalkan diet sihat, sentiasa mengawasi berat badan dan bersenam.

* Selain itu, amalkan tabiat makan yang sihat; bersederhana apabila makan, menepati waktu makan dan mengambil pelbagai buahan, sayuran serta bijirin penuh.

* Untuk mengelak diabetes, anda perlu makan lebih banyak sayuran, kurangkan karbohidrat, minuman bergula dan memilih lemak sihat berbanding lemak tidak sihat.

* Apabila makan, perhatikan diet dan tepati waktu makan. Elakkan snek atau mengambil makanan ringan di antara waktu makan seperti biskut, coklat dan gula-gula kerana ia akan memberi kesan kepada tahap gula dalam darah.


Lebihkan sayur-sayuran serta buah-buahan, dan kurangkan gula dalam diet anda.

* Makan sekadar mengalas perut saja. Seeloknya berhenti sebelum kenyang. Ingat, jumlah makanan yang anda suap ke mulut juga penting dalam menentukan tahap kesihatan. Jika makan terlalu banyak, berat badan akan bertambah dan ini adalah salah satu faktor diabetes.

* Pelan makanan yang baik, sama ada anda penghidap diabetes atau bukan adalah yang tinggi nutrien, rendah lemah dan sederhana dalam kalori. Anda perlu memberi penekanan kepada sayur-sayuran, buah-buahan dan bijirin penuh.

* Mengelak atau mengawal diabetes melalui makanan tidak bermakna anda tidak boleh mengambil gula langsung. Anda masih boleh menikmati pemanis mulut contohnya, tetapi tidaklah banyak dan ia mestilah sebahagian daripada pelan makanan sihat serta diiringi senaman.

* Begitu juga dengan pengambilan karbohidrat seperti nasi dan roti. Anda masih boleh mengambilnya, tetapi dalam jumlah sedikit, dan dari jenis bijirin penuh yang merupakan sumber fiber yang baik. Fiber dihadam dengan lebih perlahan dan menyeimbangkan tahap gula dalam darah.

DUIT