Jadi yang bekerja di dapur perlu mengikuti peraturan-peraturan asas. Peraturan-peraturan di dapur bukan untuk menyusahkan, tetapi demi menjaga keselamatan dan kesejahteraan mereka yang bekerja mahupun yang bakal menikmati makanan yang disediakan.
Antaranya:
1. Ikat rambut dengan kemas jika anda berambut panjang, atau lebih elok pakai penutup kepala.
2. Basuh tangan dengan sabun hingga benar-benar bersih dan keringkan dengan tuala bersih.
3. Gunakan sarung tangan plastik (jika suka)
Lakukan kerja dengan teratur - Gambar hiasan
4. Baca resipi dengan teliti, pastikan semua bahan dan peralatan yang diperlukan berada di dapur.
5. Bersihkan semua bahan-bahan yang ingin digunakan untuk memasak contohnya sayur-sayuran, buah-buahan, ikan, ayam dan lain-lain.
6. Jika anda perlu menggunakan ketuhar, panaskannya dahulu sebelum mengadun atau penyediaan bahan.
7. Jalankan kerja dengan teratur dan kemas. Cuba elak daripada tertumpah bahan semasa menyukat, mencampur atau mengacaunya.
8. Sukat bahan dengan betul, dan anda juga perlu bijak; jangan ikut secara membuta-tuli, adakalanya ada kesilapan pada resipi. Contohnya 100ml air dengan 1000ml air pasti memberi kesan berbeza kepada masakan. Gunakan logik.
9. Pastikan dapur atau ruang memasak sentiasa bersih. Lakukan kerja dengan tenang, kemas dan teratur; tidak bersepah, tertumpah sana-sini dan sebagainya.
Pastikan dapur bersih dan kemas setelah menyiapkan kerja.
10. Setelah siap, bersihkan peralatan dan dapur. Simpan lebihan bahan dengan baik, sapu lantai dan lap bersih kawasan yang terkena tumpahan dan percikan.
11. Pastikan gas atau suis ditutup sebelum meninggalkan dapur.