07 Februari 2011

Peraturan Di Dapur

Banyak kemalangan dan kemudaratan boleh berlaku di dapur atau berpunca dari dapur. Kebakaran, letupan gas, luka, simbahan minyak panas dan sebagainya boleh berlaku di dapur. Jika tidak menjaga kebersihan pula, boleh mengakibatkan keracunan makanan. Justeru di dapur juga perlu ada peraturan yang wajar diikuti.

Jadi yang bekerja di dapur perlu mengikuti peraturan-peraturan asas. Peraturan-peraturan di dapur bukan untuk menyusahkan, tetapi demi menjaga keselamatan dan kesejahteraan mereka yang bekerja mahupun yang bakal menikmati makanan yang disediakan.

Antaranya:

1. Ikat rambut dengan kemas jika anda berambut panjang, atau lebih elok pakai penutup kepala.

2. Basuh tangan dengan sabun hingga benar-benar bersih dan keringkan dengan tuala bersih.

3. Gunakan sarung tangan plastik (jika suka)


Lakukan kerja dengan teratur - Gambar hiasan

4. Baca resipi dengan teliti, pastikan semua bahan dan peralatan yang diperlukan berada di dapur.

5. Bersihkan semua bahan-bahan yang ingin digunakan untuk memasak contohnya sayur-sayuran, buah-buahan, ikan, ayam dan lain-lain.

6. Jika anda perlu menggunakan ketuhar, panaskannya dahulu sebelum mengadun atau penyediaan bahan.

7. Jalankan kerja dengan teratur dan kemas. Cuba elak daripada tertumpah bahan semasa menyukat, mencampur atau mengacaunya.

8. Sukat bahan dengan betul, dan anda juga perlu bijak; jangan ikut secara membuta-tuli, adakalanya ada kesilapan pada resipi. Contohnya 100ml air dengan 1000ml air pasti memberi kesan berbeza kepada masakan. Gunakan logik.

9. Pastikan dapur atau ruang memasak sentiasa bersih. Lakukan kerja dengan tenang, kemas dan teratur; tidak bersepah, tertumpah sana-sini dan sebagainya.


Pastikan dapur bersih dan kemas setelah menyiapkan kerja.

10. Setelah siap, bersihkan peralatan dan dapur. Simpan lebihan bahan dengan baik, sapu lantai dan lap bersih kawasan yang terkena tumpahan dan percikan.

11. Pastikan gas atau suis ditutup sebelum meninggalkan dapur.

Bagaimana Buka Selera Anak?

Adakalanya memang sukar menyuruh anak makan, tapi ada cara menarik perhatian mereka.... Pemakanan anak-anak, terutama yang sedang membesar, amat perlu dititikberatkan. Ini kerana daripada makananlah mereka mendapat tenaga, serta membantu pertumbuhan fizikal dan mental yang sihat.

Jika anak-anak kurang selera makan, dan sering menolak makanan berkhasiat yang disediakan, mereka akan berdepan masalah kurang nutrisi dan berkemungkinan menghadapi masalah kesihatan lain pula.

Maka para ibu bapa perlu bijak menarik perhatian anak-anak untuk menjamah makanan. Antara caranya:

1. Menyediakan dan menghiasi makanan dengan lebih warna-warni.



2. Bentukkan makanan dengan lebih menarik, contohnya watak-watak kartun yang mereka minati. Anda juga boleh gunakan coklat cair, kicap atau sos untuk melukis di makanan.

3. Sediakan makanan pada suhu yang sesuai, tidak terlalu panas dan tidak pula terlalu sejuk.

4. Guna pelbagai kaedah memasak yang boleh membangkitkan rasa, bau dan rupa hidangan.

5. Gunakan sos untuk menyembunyikan rasa yang mungkin tidak digemari anak anda.

6. Cuba makanan yang disediakan di hadapan anak dan berikan ekspresi bahawa ia benar-benar sedap!

7. Ajak mereka sama-sama menyediakan makanan, dan jadikan aktiviti itu sesuatu yang menyeronokkan.

8. Potong makanan kecil-kecil untuk memudahkan anak anda mengunyahnya.



9. Bagi kanak-kanak tidak sukakan sayur, sediakan hidangan yang anda boleh sembunyikan sayuran; contohnya bergedel dan sos spageti yang mengandungi sayur yang dicincang halus.

10. Gunakan pinggan mangkuk yang menarik perhatian kanak-kanak seperti yang bergambar atau berbentuk watak kartun.

Makanan Berkhasiat Kegemaran Anak

Burger, kentang goreng, gula-gula, minuman berkarbonat dan pelbagai makanan ringan lain memang digemari kanak-kanak.

Tidak semua yang digemari anak anda, baik untuk mereka. Kanak-kanak perlu dididik untuk mengelak makanan yang tinggi kalori, mempunyai kandungan lemak berlebihan serta mengandungi bahan pengawet. Sebagai ibu bapa, didiklah mereka agar memilih makanan yang tinggi fiber, rendah lemah atau makanan yang lebih sihat seperti yang mengandungi kalsium, zat besi serta bervitamin dan mineral.

Sebenarnya, ada banyak makanan berkhasiat yang digemari oleh kanak-kanak, cuma ramai ibu bapa tidak mengambil berat untuk menerangkan kepada anak-anak mereka bahawa makanan tersebut perlu lebih diutamakan.

Contohnya, susu yang merupakan sumber kalsium, vitamin D dan protein yang baik untuk kanak-kanak. Sejak masih bayi, anak anda minum susu, tetapi apabila besar sedikit, ramai yang terus berhenti minum susu. Antara sebabnya ialah terdapat banyak minuman lain disediakan di rumah. Jika pun begitu, cuba didik anak anda untuk terus minum susu dua hingga empat gelas sehari, tambahan kini susu boleh didapati dalam pelbagai perisa.


Selain susu, kanak-kanak juga sukakan yogurt yang kaya dengan kalsium. Sebaiknya, pilih yogurt yang kurang kandungan gula, rendah lemak dan berkultur untuk anak anda.

Buah-buahan yang mengandungi vitamin, fiber dan rendah kalori juga sebenarnya digemari kanak-kanak. Sungguhpun begitu ramai ibu bapa tidak menyediakannya di rumah sebagai makanan ringan yang berkhasiat untuk anak-anak. Sebaliknya ramai lebih gemar menyimpan kerepek, keropok, biskut lemak dan pelbagai makanan ringan lain yang tidak berkhasiat untuk anak-anak.


Kebanyakan kanak-kanak juga gemar makan roti. Ibu bapa pula perlu memastikan mereka menikmatinya dengan sesuatu yang enak dan berkhasiat. Contohnya, mentega kacang, berbanding mentega, krim, keju atau lain-lain makanan yang kaya dengan lemak. Mentega kacang juga tinggi kandungan lemaknya, tetapi kebanyakan lemak tersebut adalah lemak mono dan poli tak tepu, yang lebih sihat berbanding lemak tepu.

Selain menikmati roti dengan mentega kacang, kanak-kanak juga sukakan sanwic. Sediakan sandwic tuna berserta salad dan tomato segar. Tuna kaya dengan protein, omega-3 serta vitamin dan mineral. Jika menggunakan mayonis dalam sandwic, pilihlah yang rendah lemak, manakala roti pula yang berbijirin.

Untuk sarapan pagi, bijirin yang pelbagai perisa seperti coklat, madu jarang ditolak kanak-kanak. Ibu bapa hanya perlu menyediakan bijirin yang kurang manis, diperkuat dengan kalsium dan berfiber. Bijirin boleh disajikan dengan buah-buahan agar kelihatan lebih menarik dan sihat untuk anak anda.

Ramai kanak-kanak tidak suka makan sayur, tetapi ada sayur-sayuran yang lebih digemari mereka. Contohnya, jagung, karot dan kekacang. Karot contohnya, tinggi kandungan fiber, vitamin A, vitamin C dan potasium.


Kanak-kanak juga sukakan biskut. Peranan ibu bapa dalam memastikan mereka makan makanan yang lebih sihat ialah menyediakan biskut yang kurang manis dan lemak. Sebaiknya pilih yang berbijirin seperti biskut oat, biji bunga matahari yang kaya dengan fiber dan zat-sat lain.

Diet Semasa Anak Demam

Apabila demam, kanak-kanak akan hilang selera makan...

Mereka juga berada dalam keadaan lemah. Maka adalah penting anda memastikan anak-anak yang kurang sihat itu mendapat nutrisi yang baik untuk melegakan simptom-simptom demam, dan membuat mereka lebih selesa.

1. Diet yang sesuai untuk kanak-kanak yang mengalami demam adalah yang tinggi kalori serta protein, tetapi kurang lemak. Makanan yang disediakan juga perlu mengandungi lebih cecair.

2. Dua tiga hari pertama anak anda demam, sediakan diet yang banyak cecair seperti sup, air glukos dan jus. Jika anak anda tidak mengalami cirit-birit, anda juga boleh memberi mereka susu. Berikan mereka makan dalam kuantiti sedikit setiap dua jam, kemudian tambah kuantitinya setiap empat jam.

3. Makanan yang disediakan perlu lembut, mudah dihadam dan diserap seperti bubur, bijiran dan susu, buah-buahah lembut seperti pisang, betik, oren dan sayur-sayuran yang direbus.

4. Pengambilan protein perlu ditingkatkan. Anda boleh memberi anak anda susu, telur dan dal yang mengandungi nilai nutrisi protein yang tinggi.

5. Bagaimanapun, anda perlu mengelak memberi anak-anak yang demam makanan berlemak, pedas dan berfiber tinggi yang sukar dihadam.

6. Penting juga diingatkan, apabila seseorang demam nutrien seperti Vitamin A, C, B, Kalsium, zat besi dan sodium perlu ditingkatkan.


Bubur baik untuk anak-anak yang sedang demam, tetapi elakkan makanan berminyak, pedas dan berempah.

Secara ringkas, antara makanan yang perlu diberikan adalah:

* Jus buah-buahan, air glukos, susu, air barli, telur, sup, bijirin, daging yang lembut, ikan bakar, sayur-sayuran berdaun yang direbus, buah-buahan kering yang dikisar bersama susu.

Antara makanan yang perlu dielak pula ialah:

* Mentega, minyak sapi, makanan bergoreng, pastri yang berlemak, puding yang berkrim, makanan yang terlalu pedas atau berempah, sup berkrim dan minuman yang terlalu berperisa.

Makanan Selamat Semasa Beriadah

Jika mahu tinggal di tempat-tempat itu beberapa hari, bekalan makanan sepanjang tempoh itu perlu difikirkan. Mana tidaknya, jika silap makan, anda dan keluarga, terutama anak-anak kecil akan berhadapan masalah cirit-birit atau diarea.

Penyebab utama diarea ialah minuman atau makan yang dijangkiti kuman kerana penyimpanan atau persediaan yang tidak sempurna. Tambahan cuaca negara kita yang panas menyebabkan makanan lebih cepat difermentasi atau menjadi masam.

Makanan yang mengandungi susu, gula dan kanji contohnya amat mudah difermantasi atau menjadi masam. Sebab itu, jika anda membawa susu untuk anak kecil, berhati-hatilah agar bayi tidak menghadapi cirit-birit.

Pastikan susu yang siap dibancuh dihabiskan pada masa itu juga dan tidak disimpan lebih daripada dua hingga empat jam. Adalah lebih baik anda membawa susu tepung dan air panas dalam termos agar susu anak boleh dibancuh apabila diperlukan. Jika begitu, anda juga perlu memastikan botol yang digunakan disimpan bersih dan tidak tercemar.



Nasi lemak (dengan sambal ikan bilis, kacang goreng, timun, telur rebus, ikan bilis dan kangkung celur) serta sandwic (dengan telur, sardin, timun, tomato dan salad) menjadi bekalan kegemaran apabila beriadah di luar. Makanan ini baik kerana merupakan hidangan seimbang; ada karbohidrat, sayur, protein dan sebagainya.

Sungguhpun begitu, berhati-hati apabila membawanya. Asingkan bahan-bahan nasi lemak dalam bekas berasingan, dan jika anda menyediakan sandwic lengkap dari rumah, pastikan ia dimakan dalam masa dua hingga empat jam. Ingat, dalam cuaca panas makanan mikro organisme cepat membiak dan makanan mudah rosak.



Buah-buah juga elok dibawa kerana selain membekalkan zat vitamin C, B dan A, buah-buahan juga mengandungi air serta fiber bagi mengelak sembelit. Pilihlah yang boleh disimpan lama seperti limau, epal, jambu batu atau oren.

Makanan lain yang berkhasiat dan menambahkan pengambilan tenaga seperti kacang tanah, kacang kuda rebus, buah-buahan kering, biskut tawar dan sebagainya juga elok dibawa bersama.

Selain air kosong, bawa juga minuman daripada air buah-buahan yang disejukkan dalam bekas yang diletakkan ais. Anda juga boleh membawa air kotak seperti air kacang soya atau air buah-buahan. Sebaiknya elakkan minuman berkarbonat yang mempunyai kandungan gula yang tinggi.

Seperkara yang penting diingati ialah, minum air yang sudah dimasak dan elakkan membeli atau menambah ais kerana ketulan ais yang dijual di kedai-kedai lazimnya menggunakan air yang tidak dimasak.


( Dipetik dari Saji )

Cekur Legakan Penyakit

Nama botani cekur ialah Kaempferia galanga, dan tergolong dalam famili Zingiberacea. Dalam bahasa Thai, cekur dikenali dengan nama Pro hom.

Herba yang tidak berbatang ini tumbuh melebar di atas tanah. Bentuknya seperti kunyit tetapi berwarna coklat kekuning-kuningan. Tumbuhan bersaiz kecil ini mempunyai daun dalam anggaran dua hingga tujuh helai. Daunnya berbentuk bujur tirus, licin dan tersusun dalam pasangan yang bertentangan. Bahagian hujung daunnya agak runcing dan saiznya boleh mencapai 15 sentimeter panjang dan 10 sentimeter lebar.

Selain itu, cekur juga mempunyai bunga berwarna putih keunguan. Pada bahagian rizomnya pula terdapat ubi-ubian berbentuk seakan-akan jari. Apa yang istimewanya tentang tumbuhan ini adalah tentang daun dan akarnya yang mempunyai aroma yang unik serta membangkitkan selera.



Kegunaan

Dalam perubatan tradisional Melayu, rizom cekur sering digunakan sebagai salah satu ramuan untuk mengubati beberapa jenis penyakit seperti kembung perut, batuk, muntah, sakit urat dan beberapa penyakit lain. Caranya adalah dengan memakan bahagian rizomnya secara segar. Ada juga yang minum air perahan rizomnya untuk mengatasi penyakit-penyakit tersebut.

Manakala dalam perubatan tradisional Cina, akar rizom cekur yang telah matang dibersihkan untuk diluntur dengan asap sulfan (sulfan atau sulfur trioxide adalah bahan kimia yang bersifat mengakis dan sesuai dijadikan peluntur) selama sehari sebelum dijemur kering. Rizom cekur tersebut kemudiannya digunakan untuk mengatasi masalah sakit gigi, menghilangkan kelemumur dan membunuh kutu di kepala.

Selain itu, perubatan tradisional Cina turut menggunakan bahagian rizom cekur yang segar untuk mengatasi masalah sembelit, sakit kepala dan membuang angin dalam perut.

Di Indonesia, wanita di sana menggunakan rizom cekur sebagai salah satu bahan dalam pembuatan jamu dan tonik. Bagi melegakan selesema, caranya mudah sahaja; pesakit hanya perlu menghidu bau rizomnya.

Di samping itu, daun cekur banyak digunakan oleh masyarakat tempatan sebagai ulam-ulaman. Orang tua-tua berpendapat bahawa daunnya mampu menambah selera makan.

Selain berguna dalam mengubati penyakit tertentu, cekur turut bermanfaat untuk wanita selepas bersalin. Rizom cekur dipercayai dapat menghangatkan bahagian perut, mengurangkan bengkak, kebas otot dan menyembuhkan luka di dalam perut.

Malah amalan meminum air asam jawa bersama campuran cekur sepanjang tempoh berpantang mampu mengempiskan perut.

Bagi ibu-ibu yang mengalami masalah kekurangan susu badan pula, anda boleh mengambil inisiatif dengan mengamalkan makan cekur bersama kunyit dan pucuk betik. Amalan ini berupaya menambahkan kuantiti susu badan anda.

Info penting

1. Mereka yang ingin mengamalkan pengambilan pokok cekur sebagai sebahagian bahan dalam tonik dan jamu, dinasihatkan supaya merujuk kepada ahli botani yang diiktiraf terlebih dahulu bagi mengelakkan berlakunya hal-hal yang tidak diingini.

2. Pesakit dinasihatkan agar menghentikan pengambilan rizom cekur jika berlaku kesan buruk pada kesihatan selepas pengambilan herba ini. Segera dapatkan rawatan di hospital atau klinik yang berdekatan untuk rawatan dan pemeriksaan lanjut.

3. Awas! Bagi mereka yang tidak gemar memakan tumbuhan herba, rasa cekur amat pahit.

(Dipetik dari majalah Harmoni)

250 ahli keluarga keturunan Yahya Mohd. Ali berkumpul


SEBAHAGIAN ahli keluarga Yahya Mohd. Ali berkumpul dalam satu majlis di Kampung Permatang Kerai Besar, Tasek Gelugor, Pulau Pinang, baru-baru ini.

TASEK GELUGOR 6 Feb. - Kira-kira 250 ahli keluarga Yahya Mohd. Ali dari beberapa negeri berkumpul dalam satu majlis yang berlangsung di Kampung Permatang Kerai Besar, baru-baru ini.

Mereka terdiri daripada beberapa generasi kepada waris Yahya dan isterinya, Che Mah Sulaiman yang masing-masing meninggal dunia pada 1980 dan 1997.

Penganjur perhimpunan, Mohd. Jamil Abdul Rahman, 57, berkata, pada peringkat permulaan, seramai 400 ahli keluarga mendaftarkan kehadiran.

Bagaimanapun, katanya, pada majlis itu, hanya 250 orang dapat berkumpul.

"Mereka datang dari seluruh negara termasuk Kuala Lumpur, Johor, Perak dan Kedah.

"Ada di antara mereka yang pertama kali bertemu," katanya ketika ditemui Utusan Malaysia, di sini baru-baru ini.

Beliau menambah, perjumpaan kali kedua dirancang pada bulan depan di ibu negara dengan pelbagai aktiviti menarik sedang disusun.

Jaguar C-X75 Wins Louis Vuitton Classic Concept Award

Jaguar C-X75 Wins Louis Vuitton Classic Concept Award
Jaguar'samazing C-X75 hybrid concept car, which my colleague David Kiley first wrote about last September, has just won the Louis Vuitton Classic Concept Award 2010 by a panel of luminaries from the worlds of design, fashion and luxury in Paris. "Ian Callum, Jaguar's Design Director, and his team have achieved not only a beautiful design in clothing a world-premiere and mouth-watering technology, but also a true Jaguar, projecting the brand's DNA into the future without an ounce of nostalgia," said Christian Philippsen, inaugurator of the prize.



The gas-electric hybrid two-seater is capable of a top speed of 205 miles per hour, and up to 68 miles of all-electric operation. It's powered by four 195-horsepower electric motors, one in each wheel, giving the vehicle an all-wheel drive system with torque-vectoring controls to distribute power as needed.

Rare 1950s Ferraris on Offer at RM Amelia Island

Rare 1950s Ferraris on Offer at RM Amelia Island
A remarkable 1952 Ferrari 340 Mexico Berlinetta (above), and a rare and highly original 1953 Ferrari 212 Inter Coupé by Vignale which sat in a garage for over 25 years, are set to cross the auction block on March 12 as part of RM Auctions' annual Amelia Island sale. One of only three Berlinettas built, the 1952 Ferrari 340 Mexico boasts an impressive competition history having been successfully campaigned at a number of the world's most prestigious racing events, including the 1953 Mille Miglia. Purchased by its current owner in 1979, it comes to market following long-term display at the Auburn-Cord-Duesenberg Museum in Indiana and is estimated at $2.75 million - $3.5 million.

Considered one of the most original examples in existence, the early production Ferrari 212 Inter Coupé is one of just six examples bodied by Vignale, and was displayed at the Turin Motor Show in 1953. Since the mid-1980s, it has sat untouched in a private garage in the Midwest, emerging for the first time in decades just last week. Presented in very original condition, with the exception of its paint which was returned to its original color scheme of black with a green roof and fins in 1979, it's offered in 'as is' condition with an estimate of $375,000 - $500,000. Other desirable Ferraris in the sale include a 1967 Ferrari 330 GTS (est. $650,000 - $800,000), and a 1957 Ferrari 250 GT Boano Berlinetta, est. $550,000 - $650,000.

Ibu lahir bayi gergasi


WAJAH Jonathan Patrick.


METHUEN, Amerika Syarikat (AS) - Seorang ibu melahirkan bayi gergasi seberat 5.98 kilogram (kg) di sebuah hospital di sini pada Khamis lalu.

Menurut beberapa buah akhbar semalam, proses melahirkan bayi itu oleh ibunya, Amanda Byron, 21, berlaku selama 10 minit.

Amanda sudah diberitahu bahawa dia akan melahirkan bayi gergasi sebelum kelahiran tersebut berdasarkan ujian imbasan.

Namun, apabila bayi tersebut selamat dilahirkan, ramai yang terkejut termasuk doktor kerana mereka tidak menyangka cahaya mata pertamanya itu terlalu besar.

Seorang doktor yang menyambut kelahiran bayi itu memberitahu Amanda bahawa dia mahu merakamkan gambar anaknya selepas melihatnya terlalu besar.

Bayi itu yang diberi nama Jonathan Patrick tidak menghidap sebarang penyakit walaupun tubuhnya besar.

Menurut rekod Guinness Book of World Records, bayi terberat di dunia dilahirkan pada 1879 dengan berat 10.48kg yang meninggal dunia 11 jam selepas dilahirkan. - Agensi

DUIT