22 November 2012

Burger KL Janda-Jandaku Gangster

PATI daging burger bakar diadun dengan rempah ratus istimewa.


MALAM semakin dingin dan jarum jam di tangan sudah melebihi pukul 11 malam. Secara logiknya mengikut putaran alam, waktu begitu kebanyakan daripada kita sepatutnya sedang berkira-kira untuk masuk tidur. Mungkin juga ada yang sudah dibuai mimpi enak.

Namun, senario sebaliknya berlaku apabila anda mengunjungi Restoran Soho Seafood di Sungai Merab, Bangi, Selangor.

Orang ramai masih memenuhi kawasan itu tanpa terdapat tanda-tanda untuk mereka mahu pulang ke rumah.

Tegar melayani kedinginan embun pagi yang mula menitis, penangan hidangan di KL Burger Bakar adalah jawapan kepada segala-galanya. 

Gara-gara burger bakar yang berharga antara RM7 hingga RM20, hidangan Barat di gerai itu telah mendapat sambutan luar biasa dan menimbulkan satu fenomena dalam kalangan pengunjung.
Pemiliknya, Mohammad Fikry Abdullah, 29, berkata, walaupun pada mulanya sesetengah pembeli merasakan bahawa harga burger itu agak mahal, namun selepas menikmatinya, mereka terpesona dengan rasa daging burger yang cukup enak dan empuk.

Tambahnya, selain ketebalan dan berat dagingnya mencecah sehingga 140 gram setiap keping, daging-daging tersebut telah diproses dengan resipi sendiri. 

“Adunannya dibuat sendiri dengan campuran daging kisar, daun sup, bawang dan beberapa ramuan rahsia lain. Burger ini lebih enak jika dinikmati ketika masih panas kerana jus-jus daging yang meleleh,” katanya.

Hari ini, burger bakar semakin mendapat tempat dalam kalangan pelbagai lapisan masyarakat dan hidangan Barat itu sedang mengalami evolusi mendadak.

Lebih istimewa, daging burger tersebut bersaiz agak besar dan tebal berbanding burger konvensional. Ia dibakar menggunakan pemanggang dengan menggunakan arang sebagai bahan api. 


BURGER KL Janda-Jandaku Gangster setinggi tiga tingkat menjadi jawapan kepada selera pengunjung yang berganda.


Justeru, siapa mampu menepis keenakan hidangan daging burger bakar yang tebal yang panas-panas dan dilimpahi sos cili, sos lada hitam, mayonis, sos Thousand Island dan sos keju. Ia disempurnakan dengan sayur-sayur seperti salad, bawang dan nanas.

Menikmati hidangan berkenaan adalah mengikut cara masing-masing dan seseorang itu tidak perlu segan jika mulut comot sedikit. Itulah nikmatnya burger bakar!

Mohammad Fikry berkata, dia bersama dua kakitangan kini tidak menang tangan melayan pengunjung yang tidak putus-putus datang bermula pukul 6.30 petang hingga 12 tengah malam.

Ditanya cabaran bergelar usahawan burger bakar, dia menjelaskan, tanggapan masyarakat yang mengatakan bahawa makanan Barat itu cepat disiapkan seperti burger konvensional perlu dikikiskan.
Jelasnya, proses membakar daging burger mengambil masa antara 25 hingga 30 minit dan perlu dihidangkan ketika masih panas untuk mengekalkan kualitinya.

“Pada peringkat awal gerai ini dibuka, ramai pembeli yang kadang-kadang tidak faham dan sering merungut kenapa terpaksa menunggu lama. Namun, saya tidak salahkan mereka kerana mungkin tidak faham dengan proses penyediaan daging burger bakar.

“Tapi Alhamdulillah, selepas hampir tiga bulan beroperasi, semakin ramai pembeli tetap yang sudah faham malah ada yang sanggup menunggu giliran tempahan untuk tempoh masa yang lama,” katanya tersenyum.


BURGER KL Menjerit bertambah istimewa dengan sajian udang bakar secara sampingan.


Berkenaan nama hidangan KL Burger Bakar yang unik, dia memberitahu bahawa dia sengaja menampilkan kelainan menerusi penggunaan tajuk-tajuk filem sebagai daya penarik selain rasa dagingnya yang luar biasa. 

Nama-nama filem dipilih kerana ia mencapai kutipan box-office dan dia percaya, jualan burger yang menggunakan nama tersebut juga mampu mencapai sasaran serupa. 

Antara burger yang paling mendapat perhatian ialah burger KL Drift yang menampilkan daging burger dihias dengan kepingan keju serta daging salai. 

“Burger KL Janda-Jandaku Gangster pula bagi mereka yang gemar menikmati makanan itu dalam kuantiti yang banyak iaitu daging burger yang disusun tiga tingkat dan dijual pada harga RM20,” katanya penuh semangat.

Kepada mereka yang ingin membuat tempahan awal atau majlis katering, anda boleh menelefon KL Burger Bakar, Sungai Merab, Bangi di talian 019-222 4475.

Variasi spesies hidupan akuarium



IKAN pendarfluor antara spesies ikan yang paling menarik perhatian ramai.



MENYAKSIKAN kawanan angelfish (Pterophyllum) yang bebas berenang di dalam sebuah akuarium mampu membangkitkan ketenangan dalam diri. Ikan berwarna merah jambu yang mampu mengeluarkan cahaya daripada badannya itu turut dikenali sebagai ikan pendarflour.

Ia merupakan hasil penyelidikan bersama antara Akademi Penyelidikan Kebangsaan Taiwan, Academia Sinica, National Taiwan Ocean University dan Jy Lin, sebuah syarikat swasta bioteknologi.

Apa yang pasti, angelfish merupakan sebahagian daripada hidupan yang dipamerkan sempena Ekspo Akuarium Antarabangsa Taiwan yang berlangsung pada 9 hingga 12 November lalu.

Ekspo selama empat hari yang diadakan di Dewan Pameran Nangang, Pusat Dagangan Dunia Taiwan itu merupakan acara tahunan yang berjaya menggamit kehadiran ribuan pengunjung sama ada pelawat tempatan mahu pun pelancong asing.

Kepelbagaian spesies ikan dan terumbu karang boleh dilihat pada pameran tersebut.

Di samping itu, terdapat juga hidupan lain yang dipamerkan termasuklah kuda laut, obor-obor, ikan emas, udang dan banyak lagi. Kesemua hidupan tersebut didatangkan khas dari seluruh dunia melalui 43 pempamer yang mengambil bahagian.

Kawasan pameran itu dibahagikan mengikut tema seperti bahagian ikan pendarflour, ikan hiasan, reka bentuk kreatif dan sebagainya.

Dalam pada itu, sepasang ikan pari mutiara bernilai AS$17,628 (RM54,149) turut menarik perhatian pengunjung. Menurut Setiausaha Agung Persatuan Akuarium Republik China, Chou Hsu-ming, Taiwan membiak 5,000 baka ikan pari air tawar sebulan iaitu paling tinggi di dunia," kata beliau sambil menambah bahawa spesies pari dengan tompok keemasan itu popular dalam kalangan pengumpul ikan kerana digunakan untuk meramal nombor loteri.

Timbalan Ketua Majlis Agrikultur Taiwan, Hu Sing-hwa berkata, acara yang mula dianjurkan sejak tahun 2009 itu dibuka percuma kepada orang awam. Setiap kali pameran itu berlangsung, ia berjaya mencatat kehadiran lebih 100,000 pengunjung.

"Pasaran global untuk ikan akuarium dan produk periferal adalah sangat lumayan dan ia dianggarkan bernilai AS$6 bilion (RM18.4 bilion)," katanya.

Gecko has its washing routine licked

 
Gecko tongue Tongue-believable ... gecko licks the water off its face 

 THIS cute critter’s washing routine is off the scale. The crested gecko used its tongue like a windscreen wiper to clear droplets of water from its eyes and nose. Snapper Ian Schofield, 34, watched as it then whipped its inch-longue tongue back and forth across its scaley face at Knowsley Safari Park in Liverpool. 

 
Gecko using it's tongue to wipe eye Geck-ing clean ... the critter wipes its eyes with its tongue

Ian, from Croydon, south London, said: “The gecko’s spiky skin gives it a menacing look but it didn’t look threatening as it licked its face. “It poked out its tongue and moved it across its face to clear the water, starting with its nose and towards its eye.  


Gecko standing on a tree branch Smiling ... the gecko post

 “Its tongue looked like a rasher of bacon and was pretty flexible. I certainly couldn’t get my tongue out that far.” He added: “I got within a few centimetres of the gecko as I took my photos and even thought I may touch it with my lens and some point.”

DUIT