Apa yang PERLU anda lakukan?
1. Pastikan semua injap peralatan gas ditutup dengan sempurna.
2. Pastikan barang yang mudah terbakar seperti kain dan kertas, dijauhkan daripada api.
3. Sekiranya anda menggunakan dapur bukan automatik, cara yang betul untuk menyalakan dapur adalah dengan menyalakan mancis, mencucuh api ke pembakaran, kemudian memutar alat kawalan penyalaan.
4. Sentiasa membuka pintu dan tingkap ketika memasak. Pengudaraan yang tidak baik boleh menyebabkan keracunan karbon monoksida.
5. Sentiasa membersihkan permukaan dapur yang terkena minyak dan tumpahan makanan kerana ia boleh mengakibatkan kebakaran.
6. Sentiasa memeriksa gas dari semasa ke semasa dan dapatkan perkhidmatan individu kompeten yang diiktiraf Suruhanjaya Tenaga.
7. Pastikan rumah anda mempunyai pemadam api.
Apa yang TIDAK BOLEH anda lakukan?
1. TIDAK BOLEH tinggalkan masakan tanpa pengawasan.
2. TIDAK BOLEH gunakan Gas Petroleum Cecair (LPG) pada dapur yang direka khas untuk Gas Asli.
3. TIDAK BOLEH lakukan sendiri kerja pengubahsuaian dan penyambungan laluan paip gas.
4. TIDAK BOLEH lakukan kerja penggalian di laluan talian paip gas.
12 Mac 2010
Panduan Penggunaan Gas
Tahukah anda, bagaimana menggunakan gas dengan betul? Ikuti langkah di bawah bagi memastikan keselamatan kita semua.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan