|
MALAM semakin dingin dan jarum jam di tangan sudah melebihi pukul 11
malam. Secara logiknya mengikut putaran alam, waktu begitu kebanyakan
daripada kita sepatutnya sedang berkira-kira untuk masuk tidur. Mungkin
juga ada yang sudah dibuai mimpi enak.
Namun, senario sebaliknya berlaku apabila anda mengunjungi Restoran Soho Seafood di Sungai Merab, Bangi, Selangor.
Orang ramai masih memenuhi kawasan itu tanpa terdapat tanda-tanda untuk mereka mahu pulang ke rumah.
Tegar melayani kedinginan embun pagi yang mula menitis, penangan
hidangan di KL Burger Bakar adalah jawapan kepada segala-galanya.
Gara-gara burger bakar yang berharga antara RM7 hingga RM20, hidangan
Barat di gerai itu telah mendapat sambutan luar biasa dan menimbulkan
satu fenomena dalam kalangan pengunjung.
Pemiliknya, Mohammad Fikry Abdullah, 29, berkata, walaupun pada
mulanya sesetengah pembeli merasakan bahawa harga burger itu agak
mahal, namun selepas menikmatinya, mereka terpesona dengan rasa daging
burger yang cukup enak dan empuk.
Tambahnya, selain ketebalan dan berat dagingnya mencecah sehingga 140
gram setiap keping, daging-daging tersebut telah diproses dengan resipi
sendiri.
“Adunannya dibuat sendiri dengan campuran daging kisar, daun sup,
bawang dan beberapa ramuan rahsia lain. Burger ini lebih enak jika
dinikmati ketika masih panas kerana jus-jus daging yang meleleh,”
katanya.
Hari ini, burger bakar semakin mendapat tempat dalam kalangan
pelbagai lapisan masyarakat dan hidangan Barat itu sedang mengalami
evolusi mendadak.
Lebih istimewa, daging burger tersebut bersaiz agak besar dan tebal
berbanding burger konvensional. Ia dibakar menggunakan pemanggang dengan
menggunakan arang sebagai bahan api.
Justeru, siapa mampu menepis keenakan hidangan daging burger bakar
yang tebal yang panas-panas dan dilimpahi sos cili, sos lada hitam,
mayonis, sos Thousand Island dan sos keju. Ia disempurnakan dengan
sayur-sayur seperti salad, bawang dan nanas.
Menikmati hidangan berkenaan adalah mengikut cara masing-masing dan
seseorang itu tidak perlu segan jika mulut comot sedikit. Itulah
nikmatnya burger bakar!
Mohammad Fikry berkata, dia bersama dua kakitangan kini tidak menang
tangan melayan pengunjung yang tidak putus-putus datang bermula pukul
6.30 petang hingga 12 tengah malam.
Ditanya cabaran bergelar usahawan burger bakar, dia menjelaskan,
tanggapan masyarakat yang mengatakan bahawa makanan Barat itu cepat
disiapkan seperti burger konvensional perlu dikikiskan.
Jelasnya, proses membakar daging burger mengambil masa antara 25
hingga 30 minit dan perlu dihidangkan ketika masih panas untuk
mengekalkan kualitinya.
“Pada peringkat awal gerai ini dibuka, ramai pembeli yang
kadang-kadang tidak faham dan sering merungut kenapa terpaksa menunggu
lama. Namun, saya tidak salahkan mereka kerana mungkin tidak faham
dengan proses penyediaan daging burger bakar.
“Tapi Alhamdulillah, selepas hampir tiga bulan beroperasi, semakin
ramai pembeli tetap yang sudah faham malah ada yang sanggup menunggu
giliran tempahan untuk tempoh masa yang lama,” katanya tersenyum.
Berkenaan nama hidangan KL Burger Bakar yang unik, dia memberitahu
bahawa dia sengaja menampilkan kelainan menerusi penggunaan tajuk-tajuk
filem sebagai daya penarik selain rasa dagingnya yang luar biasa.
Nama-nama filem dipilih kerana ia mencapai kutipan box-office dan dia
percaya, jualan burger yang menggunakan nama tersebut juga mampu
mencapai sasaran serupa.
Antara burger yang paling mendapat perhatian ialah burger KL Drift
yang menampilkan daging burger dihias dengan kepingan keju serta daging
salai.
“Burger KL Janda-Jandaku Gangster pula bagi mereka yang gemar
menikmati makanan itu dalam kuantiti yang banyak iaitu daging burger
yang disusun tiga tingkat dan dijual pada harga RM20,” katanya penuh
semangat.
Kepada mereka yang ingin membuat tempahan awal atau majlis katering,
anda boleh menelefon KL Burger Bakar, Sungai Merab, Bangi di talian
019-222 4475.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan